...setelah lama menyepi...

salam buat semua...

lame dah nampaknyer blog nie bersawang...dekat sebulan lebih...almaklumlah kejenyer busy jerk..huhuhu...lagi pn dengan adanya facebook, tiba2 rasa seronok sgt sampai lupakan blog nih...hahha...apepun kepada semua diucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan ke 52...semoga merdeka kita lebih bermakna buat kalini...

sebenarnya tak tau nak posting aper...huhu..sekarang nih tengah on9 ngan din kat fpe...tiba-tiba malam nie terdetik nak g kat sini...laju gak on9 kat sini...time ngah melayari youtube tiba2 terjumpa lagu aiman tajuknya cinta terakhir...first time dgr best jugak lagu nie... x sangka aiman ada lagu yang best....so kat sini saya nak share video nie utk sumer...untuk tatapan semua...

-ku mohon-

-song by sheila majid-

Setiap hari kumohon
Agar Kau sentiasa
Memberiku ketenangan dalam hati... kekuatan
Menempuh segala dugaan yang mencabar ini
Pasti punya ertinya
Engkau beriku harapan
Menjawab segala persoalan
Hadapi semua dengan tenang

Dengan merasa kesyukuran
Ku doa Kau selalu
Mengawasai gerak-geriku
Berkatilah ku penuh rahmat dari Mu

( korus )
Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadamu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu

Ada kalanya ku merasa hidup ini seperti kaca
Jikalau tidak bersabar
Hancur berderailah akhirnya
Tabahkanlah hatiku
Melalui semua itu... Ooh...
Kuatkanlah
Cekalkanlah diriku

( ulang korus )

Curahkanlah nikmat Mu pada hidupku

- foto sekitar debat integriti, FOMCA dan PISZA 2009

DEBAT PERDANA INTEGRITI UTM 2009






DEBAT KEPENGGUNAAN UTHM 2009



PULANG DARI DEBAT KEPENGGUNAAN
(KG PN ROZITA)



DEBAT PIALA DYMM SULTAN ZAINAL ABIDIN (PISZA) 2009


-setelah sekian lama x update-

salam buat semua...

dah lama x update blog nie..almaklumlah b4 nie busy skit lah...
after pergi fomca aritu kitaorg pergi ke pertandingan debat pisza pula di uitm dungun...
alhamdulillah ada perkembangan yang agak baik untuk team umt disana...
abis jer pisza x balik rumah pun terus stay kat umt membantu untuk minggu jalinan mesra (mjm) bagi pelajar2 baru umt....utk mjm kitaorg team debat kene bantu kat bahagian F&B atau lebih senang bahagian makananlah...kerja kitaorg kene buat???? agak menarik jugak lah...huhu...
seterusnya after MJM habis minggu lepas maknanya kuliah pun dah nak bermula...huhu

minggu pertama kuliah, banyak jugak subjek yang dah start kuliah n ada jugak yang x mula2 lagi...mungkin minggu ni kot...untuk sem ini saya kene amik 6 subjek bersamaan 18 jam kredit....n mungkin nak tambah elektif untuk sem nie...dalam fikiran sekarang nak amik subjek sistematik dan biologi serangga walaupun x minat sangat ttg serangga sebenarnye, coz subjek ni baru n belajar ngan cik norasmah...sem lepas pun dah jumpa die mintak skit2 overview ttg subjek nie...agak menarik jugak....insyaallah minggu nie nak uruskan proses tambah kursus nie....

awal2 sem jugak banyak aktiviti kat umt nie...antaranye konvokesyen yang mana akan berlangsung 15-16 julai nie...kepada senior2 yang dah nak konvo seperti kak intan, kak erni, kak aini, kak chem, kak wani, n lain2 diucapkan kepada anda semua selamat berkonvokesyen n semoga berjaya selepas ini...hehehe...selain tu pada hari ini akan diadakan pemilihan untuk peserta debat alam sekitar 2009 di utp...then hujung minggu ni plak akan diadakan bengkel pemantapan debat kat sekayu...insyaallah kalau takde aral melintang saya pn akan g ke sana coz skrg nie ada lagi xtvt lain yg sama tarikh ngan kem tersebut....

minggu lepas jugak dah diadakan pendaftaran untuk ahli kelab demi bagi student2 baru...ramai jugak yang hadir untuk mendaftar pada hari tu...so diucapkan selaamat datang kepada semua ahli kelab demi yang baru n hopefully korg akan enjoy join kelab demi n sama2 kita majukan dan menaikkan lagi nama kelab debat UMT ini....

k lah sampai disini saja coretan saya...jumpa lagi di "post" yang lain...huhuhu....

debat kepenggunaan 2009 uthm

salam buat semua...

hari nie sekitar tgahari td telaah berakhirnya pusingan awal debat kepenggunaan yang telah berlangsung di uthm yg bermula 18-21 haribulan...

utk pertandingan kali ini team umt pada hari pertama telaah menang 3 daripada 4 perlawanan... and utk hari kedua iaitu hari ini kitaorg gagal untuk memenangi baki dua perlawanan...walau bagaimana pn pengalaman yang diperolehi disini cukup berharga terutama mengenai hak kepenggunaan...dalam masa yang sama segala kesalahan serta kesilapan dan teguran daripada juri akan diambil untuk memperbaiki mutu perdebatan dari semasa ke semasa..huhu...ranking keseluruhan pusingan awal masih lagi tidak diketahui...

berikut adalah serba sedikit maklumat mengenai perlawanan...

pusingan 1

umt lwn uitm
pemenang - uitm

pusingan 2

ipgm ipoh lwn umt
pemenang - umt

pusingan 3

umt lwn iic
pemenang - umt

pusingan 4

uniten lwn umt
pemenang - umt

pusingan 5

umt lwn uitm
pemenang - uitm

pusingan 6

umt lwn uthm
pemenang - uthm

walaupun tidak berjaya melayakkan diri ke pusingan seterusnya, namun segala pengalaman yang diperolehi disini perlu diperbaiki dan diaplikasikan untuk debat2 akan datang...

sekian...

p/s : kepada kwn2 yang anta mesej tanye ttg debat sori x reply coz xder kredit n nak cari topup kat sini susah jugak....

usul debat kepenggunaan 2009 yang terbaru...

  1. AKTA OKU menjamin kualiti hidup OKU
  2. Sistem Pengangkutan Awam di Malaysia tidak mesra OKU
  3. NGO efektif mendidik pengguna
  4. Krisis ekonomi mengancam keselamatan produk.
  5. Kelemahan perancangan bandar punca kesesakan lalulintas
  6. Pengguna di Malaysia sedar
  7. Iklan meningkatkan penggunaan tidak lestari
  8. FSC memastikan khazanah hijau kekal
  9. Kepentingan ekonomi di hadapan, tanggungjawab sosial di belakang.
  10. Bahan api bio penyebab krisis makanan dunia.
  11. Pengeluar makanan di Malaysia tidak mementingkan keselamatan produk.
  12. Iklan mendidik pengguna
  13. Petani di Malaysia tidak mendapat harga yang patut.
  14. Iklan makanan ringan sekadar gimik.
  15. Langkah pengurangan gas rumah hijau di Malaysia tidak berkesan.
  16. Mitigasi pemanasan global di Malaysia tidak berjaya.
  17. Pengurusan 3R di Malaysia: Cakap tak serupa bikin.
  18. Sikap tidak lestari punca kekurangan air bersih
  19. Botol susu plastik wajar diharamkan.
  20. Pembangunan lereng menyebabkan tanah runtuh
  21. Sisa elektrik dan elektronik: Penguatkuasaan undang-undang jawapannya.
  22. Pensijilan MSC mampu memastikan sumber makanan laut berterusan.
  23. Pendidikan Pengguna dalam Kurikulum Sekolah melahirkan pengguna bertanggungjawab.
  24. Pengguna Malaysia: Kerbau dicucuk hidung.
  25. Virus A H1N1 keranamu pengguna.
  26. Pengguna Malaysia perlukan perubahan gaya hidup.
pembahagian usul....
  • faris usul 1-6
  • helmy usul 7-13
  • hamka usul 14-19
  • shahrul usul 20-26

lirik - kuingin kamu

salam buat semua...

mula-mula dengar lagu nie ingat sedap semata-mata melodi die...tapi selepas dihayati lama-lama die punyer lirik best sangat...sangat mendalam maksudnyer dan meresap ke kalbu...huhu... so mari kita hayati sama-sama lirik lagu nie....best sangat-sangat...sesuai untuk memberitahu seseorang mengenai perasaan kita terhadapnya...huhu

Artist : Romance
Lirik Lagu : Romance - Kuingin Kamu

Romance - Kuingin Kamu

demi semua yang aku jalani bersamamu
kuingin kau jadi milikku
kuingin kau disampingku

tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
dan hanya dirimu yang bisa
membawa surga dalam hatiku

ref:
kuingin engkau menjadi milikku
aku akan mencintaimu
menjagamu selama hidupku
dan aku kan berjanji
hanya kaulah yang kusayangi
ku akan setia disini
menemani…

sentuhanmu
bagaikan tangan sang dewi cinta
yang berhiaskan bunga asmara
dan membuatku tak kuasa
back to ref

di setiap arung gerak
tersimpan di hati kecilku
bahwa dirimu terindah untukku
back to ref

ref2:
selama ku masih bisa bertahan
selama ku masih bisa bernapas
selama Tuhan masih mengijinkan
kuingin selalu menjagamu

back to ref2 [3x]
selama ku masih bisa bertahan
selama ku masih bisa bernapas

ku ingin kamu - by romance band-

khas untuk kamu....

dapat pendapatan dengan hanya menjawab survey...



klik jer link kat atas n daftar untuk mendapatkan pendapatan dengan cara yang mudah dengan menjaway survey...saya telah mencubanya...kini anda pula harus mencuba...cuba jgn x mencuba..huhu...

sekitar debat perdana integriti 2009

salam buat semua...

nampaknye debat perdana integriti 2009 yang berlangsung di utm skudai telah berakhir pada 19 mei yang lepas...pencapaian kali ini agak ok lah jugak coz ade juga sedikit peningkatan dari semua walaupun ader kelemahan ketika debat ini berlangsung....usaha memang tetap perlu dilakukan dari semasa ke semasa untuk memastikan apa yang dicita mencapai kejayaan...disamping itu juga pengalamn untuk debat integriti ini juga harus diambil perhatian, dianalisis serta diaplikasikan untuk debat-debat yang mendatang...huhu...bagi pasukan saya dan rakan-rakan umt 2, seperti din nasrul dan shahrul, kami telah memenagi tiga perlawanan dari enam keseluruhannya...kami telah berjaya menduduki tangga ke 15 daripada 36 pasukan...walaupun tidak berjaya ke peringkat suku akhir, namun ia merupakn satu permulaan yang baik untuk perlawanan seterusnya....

berikut adalah keputusan pusingan awal debat perdana integriti bagi pasukan umt 2..

pusingan 1

umt 2 lawan utm 2
juri : 3-0
margin : 3
pemenang : umt 2

pusingan 2

upm 2 lawan umt 2
juri : 2-1
margin : 2.25
pemenang : upm 2

pusingan 3

umt 2 lawan umt 1
juri : 1-2
margin : 2
pemenang : umt 1

pusingan 4

umt 2 lawan udm 1
juri : 3-0
margin : 3 sumthing..(x ingat,,,hehe)
pemenang : umt 2

pusingan 5

uitm 2 lawan umt 2
juri : 2-1
margin : (x ingat....huhuhu)
pemenang : uitm 2

pusingan 6

umt 2 lawan um 2
juri : 2-1
pemenang : umt 2

setelah melaui kesemua 6 perlawanan di pusingan awal, pasukan umt 2 telah berjaya menduduki ranking ke-15....n tahniah kepada din yang berjaya menjadi pendebat terbaik sebanyak 3 pusingan dan nasrul 1 pusingan....cayalah korang sumer....huhuhu....

ranking keseluruhan pertandingan....

PASUKAN

MENANG

JURI

MARKAH

1 UITM 1

6

18

4791

2 UPSI 2

5

13

4644

3 USM 1

5

12

4766

4 UTM 1

4

14

4714

5 UIAM 1

4

13

4776

6 UUM 1

4

13

4700

7 UKM 1

4

13

4773

8 UPM 1

4

12

4669

9 UIAM 2

4

12

4789

10 UPSI 1

4

12

4646

11 UPM 2

4

11

4643

12 UITM 2

4

10

4618

13 USIM 2

3

12

4684

14 USM 2

3

11

4587

15 UMT 2

3

11

4660

16 UKM 2

3

10

4717

17 UPNM 1

3

10

4586

18 UM 1

3

9

4631

19 UMS 2

3

8

4668

20 USIM 1

3

8

4683

21 UMS 1

3

8

4634

22 UMP 1

3

7

4648

23 UPNM 2

3

7

4638

24 UMT 1

3

6

4592

25 UTHM 1

2

7

4637

26 UMP 2

2

7

4616

27 UNITEN

2

7

4531

28 UM 2

2

7

4596

29 UDM 1

2

6

4537

30 UTEM 2

2

6

4569

31 UTHM 2

2

5

4614

32 UTM 2

2

5

4583

33 UDM 2

2

5

4526

34 UNITEN

1

3

4510

35 UUM 2

1

3

4534

36 SWING

0

3

4472


and team lagi satu umt 1 berjaya menduduki ranking 24 daripada 36 pasukan...tahniah untuk semua pasukan umt...diharapkan agar kita semua akan lebih berjaya di masa akan datang.....

selain itu tahniah juga diucapkan untuk pasukan uitm 1 yang telah berjaya merangkul gelaran juara dan ukm 1 yang menjadi naib juara......

sekian.....

dah balik dari pidato rakan muda

salam buat semua...

alhamdulillah kitaorg telah selmat sampai ke umt lebih kurang kul 8 td...kitaorg balik awal. tghari td dah balik dah...alhamdulillah untuk penyertaan kali pertama saya telah berjaya untuk memasuki pusingan akhir yang telah berlangsung pagi tdi...walaupun tidak menang kali ini tak mengapa coz pertandingan ini adalah suatu pengalamn yang cukup berharga...keputusan diumumkan malam nie...drpd kawan2 dr universiti lain yang berada lagi di sana, diorg memberitahu yang abg amiruddin dr upm dapat tempat pertama, second hidayah dr utm n third kak habibah dr upsi...tahniah n syabas untuk semua pemenang..banyak yang saya dpt belajar dr mereka ini....

selain itu banyak juga perkara yang telah saya pelajari dan dpt dijadikan pengalaman yang berharga semasa menyertai pertandingan ini....dapat berkenalan dengan pemidato aka debaters dari universiti lain dsb...then kitaorg juga dapat belajar n mengetahui cara berpidato yang sebenarnya dan mungkin dpt dijadikan bekalan untuk pertandingan mendatang..huhu

so setelah pulang ke umt, saya perlu meneruskan pula latihan untuk debat integriti yang bakal berlangsung pada 15-19 mei...ada 4 hari lagi..hopefully kitaorg sume dapat melakukan sesuatu untuk pertandingan ini...hehe....

k semua, jmpe lagi nnti...bye

dah sampai kat KL untuk pidato rakan muda

salam buat semua....

sekarang nie kitaorang (saya, hamka n kak miza) dah sampai kat kl kat pusat belia antarabangsa kat area bandar tun razak...esok pertandingan akan bermula pertandingan yang berlangsung kat auditorium majlis sukan negara kot...kalu ikut pada tag yang diberikanlah...huhuhu...keadaan sekarang sangat penat mengantuk n kalau boley nak tido jerk..huhu...kitaorg sampai sini lebih kurang pukul 3.30 kat sini setelah lebih kurang 7 jam perjalanan...sangat memenatkan..huhuhu...sekarang nie semasa saya menulis x bape ramai lagi peserta yang datang...so tak tahulah bape org sume peserta...huhuhu...

k lah jumpe lagi nanti...doakan kitaorg untuk berjaya pada pertandingan ini..huhuhu...bye...

p/s : kepada rakan-rakan yang sedang menjalani latihan integriti di rumah pn rozita diucapkan selamat menjalani latihan....

"kegembiraan" semakin menghilang

salam kepada semua...

jumaat ni saya hamka n kak miza kan bergerak ke k.l untuk pidato rakan muda...namun yang agak menyedihkan saya masih lagi belum bersedia....kadar persediaan mungkin hanya 30% kot semasa nie....huhuhu...nampaknye esok terpakse lah saya bertungkus-lumus untuk menyediakan apa yang perlu...huhuhu...n lagi satu "kegembiraan" sebelum ini pun nampaknyer macam dah semakin menghilang. sebabnye pun saya x tahu...huhuhu...tapi memang mengharapkan agar "kegembiraan" ini berkekalan...namun apakan daya takdir yang menentukan...huhu...tapi xpe mungkin nanti "kegembiraan" ini bakal menjelma semula...huhuhu....k lah nak wat preparation untuk pidato nnti...jmpe lagi nnti...bye....

photo anak-anak sedaraku....


faiq mifzal (anak kakak sulung)
pic time umur setahun...sekarang dah umur 2 tahun setengah kot...


dari kiri : aina batrisyia, nisa irdina (anak kakak sulung)
pic time kecik...
aina skrg nie 6 tahun n nisa 7 tahun....

qurratu aini nadhirah (baru jerk lahir bulan 2 hari tue)
(anak abangku)


iffat rifqi, aniq anaqi n danial hakimi (anak kakak ke-3)
(aniq xsampai setahun lagi, iffat 5 tahun, danial 6 tahun)


afiq muqri (anak kakak ke-3)
(umur setahun lebih)


farish mirza n aina batrisyia ( anak kakak sulung )
farish sekarang berumur setahun 6 bulan kot....x bape pasti lah...huhu...


danial hakimi n iffat rifqi (anak kakak ke-3)


kenapa rasa malas nie???

salam semua....

arinie ari kedua start nyer latihan pusat... namun saya rase cam malas sangat tak tahu mengapa..mungkin "kegembiraan" sebelum ini sudah tidak menjelma atau menghilang....huhuhu...nak cari fakta kes pun rase malas...kesian kat team mates yang lain macam nasrul n din yang bertungkus lumus mencari fakta kes....hopefully esok keadaan ini kana berubah...saya kan menjadi lebih rajin mencari fakta kes...dah la kene wat jugak teks untuk pidato...itu pun satu hal lagi... tapi mujur tajuk "related" antara satu sama lain...huhu....hopefully "kegembiraan" sebelum ini menjelma semula.....huhu...

namun satu bende yang agak dapat diatasi masa sekarang ini adalah kebosanan yang melamnpau coz sebelum ini saya dilanda kebosanan yang terlampau..huhu...namun sekarang ini kebosanan itu sedikit-demi sedikit berkurangan...huhu...mungkin disebabkan oleh "kegembiraan" tersebut ada kot..huhu...n mungkin juga disebabkan sudah ramai sikit student umt yang datang terutama 3rd year yang datang semula untuk mengambil tesis...huhu...

k. semua, sampai disini saja.... ..bubye...jumpe lagi di post seterusnya..

lagenda

luahan perasaan.....

salam semua...

hari ni tinggal lagi lebih kurang 12 hari sebelum debat integriti bermula...walaupun rasa agak bosan dengan kesunyian yang melanda UMT semasa cuti semester ini, namun saya dan kawan-kawan tetap meneruskan juga latihan bagi memantapkan lagi persiapan semua...dalam masa yang sama pada 8-10 mei nanti iaitu beberapa hari sebelum integriti, saya ngan hamka n kak miza akan pergi ke kuala lumpur terlebih dahulu untuk menyertai pidato rakan muda...tiada target yang saya tetapkan namun harap2 dapatlah sesuatu yang ok...huhuhu...so dalam persiapan debat integriti ini juga dalam masa yang sama saya juga perlu bersiap sedia untuk pertandingan pidato tersebut...huhuhu...hopefully dapat membahagikan masa yang sama rata untuk kedua-duanya....huhu....

walaupun keadaan di sini mem'borink'kan...namun pada masa yang sama tetap ada kegembiraan pada masa ini...sebab aper erkkk????...huhu....saya rasa sangat gembira akan perkara tersebut....memang tak dijangkakan perkara tersebut akan berlaku...namun saya tetap gembira...huhuhu...

k lah sampai disini saja yang mencoretkan coz nak cari fakta kes pula untuk pertandingan debat nie....huhuhu....
jumpa lagi di lain post...huhuhu...
salam....

SeLaMaT DaTaNg

Selamat datang diucapkan kepada semua pengunjung blog ini....

-masa berlalu-


For more widgets please visit www.yourminis.com

-MuZiK PiLiHaNkU- HR

Followers

National Geographic Photos

There was an error in this gadget